Хората недоволстват от ниската изкупна цена на българските плодове и зеленчуци

Земеделци от Петричко блокираха международния път за Гърция. Хората недоволстват от ниската изкупна цена на българските плодове и зеленчуци. В знак на протест зеленчукопроизводителите изхвърлиха част от продукцията си на пътя и я смачкаха с крака.


Малко след обяд повече от 200 души излязоха на пътя за Кулата в района на Сандански и блокираха трасето за кратко. Хората недоволстват срещу липсата на правила в земеделския отрасъл и срещу големия внос, който убива поминъка им.

 

Освен това протестиращите поискаха от управляващите да гарантират със закон минималната изкупна цена на произвежданата от тях продукция, като за доматите тя да бъде не по-малко от 70 ст. за килограм, а не както сега – 30-40 стотинки.

 

Земеделския министър Димитър Греков съобщи, че започват масирани проверки на вноса на плодове и зеленчуци от Турция, Гърция и Македония. Ще се следи както за количествата, които се внасят, така и за цените, на които стоките влизат у нас.

 

Няма логика една диня да струва 1 ст, категоричен беше Греков. Проверките ще започнат от понеделник, като ще се инспектират не само големите вносители, но и малките вносители, които товарят багажниците си със стока.