Това е политически протест, но той няма партийно измерение, заяви бившият външен министър

„Хората в момента протестират срещу начина, по който се управлява страната. Това е политически протест, но той няма партийно измерение. Няма политическа партия, която да се опита да го яхне”, заяви в предаването „Здравей, България” бившият външен министър Николай Младенов. 

 

Според него правителството на ГЕРБ абсолютно правилно е подало оставка.

 

„Към онзи момент управлението ни щеше да е невъзможно, поради протестите и високото обществено напрежение, което се беше натрупало”, заяви Младенов. 

 

Като грешка в управлението на ГЕРБ Николай Младенов определи голямото „затваряне на кранчетата”, през които преди това е изтичал бюджетът. 

 

„Решенията, които взехме, бяха много болезнени, но в дългосрочна перспектива бяха правилни за България”, заяви Младенов.  

 

Като друга грешка в управлението на ГЕРБ бившият външен министър определи, че не е било обяснявано постоянно това, което се прави, по най-добрия начин - „овладяването на бюджета, спирането на безсмислените енергийни бюджети, фокусирането върху инфраструктурата”.

 

По думите му в момента хората от ГЕРБ може да не са в парламента, но са сред хората.

 

„Това, което в момента виждаме, не е политика, а мафиотско договаряне между различни групи в това правителство”, заяви Младенов. „С присъствието на ГЕРБ в парламента не можахме да спрем безумни назначения, като това на Делян Пеевски или това на Волен Сидеров за антикорупционната комисия”.

 

По думите му управлението не иска никакъв диалог – нито с опозицията, нито с хората на улицата.

 

Според Младенов всяка партия на българската политическа сцена трябва да се замисли как да промени оттук нататък и собственото си поведение, и начина си на формулиране на политически тези, за да спечели отново доверието на българските граждани.

 

„Една партия, която не е спечелила изборите, иззе цялата власт в държавата и се зае с безсмислен реваншизъм и с опит да спре времето и развитието на България”, заяви Младенов.