На дискусия бяха представени различни видове избирателни системи с мажоритарен елемент

Когато и да бъдат следващите парламентарни избори, на тях гражданите ще могат да избират и мажоритарни депутати. Този ангажимент пое заместник-председателят на парламента Мая Манолова, която оглавява и комисията за изработване на новия Изборен кодекс.

 

На организирана от нея дискусия в Народното събрание бяха представени различни видове избирателни системи с мажоритарен елемент, за да се прецени коя е най-подходящата за българските условия.

 

В обсъждането се включиха бивши и настоящи политици, представители на ангажирани с изборния процес институции, обществени организации и прочули се по различни поводи отделни граждани. 

 

Оформи се съгласие, че повече избори без никакви мажоритарни кандидати не трябва да има.

 

„Мисля, че няма никакво разделение по въпроса, че трябват сериозни промени в нашата избирателна система”, заяви омбудсманът Константин Пенчев. 

 

Един от вариантите е да се запази сегашният метод с партийните листи, но избирателите сами да подреждат кандидатите в тях - задължително и без минимален праг. 

 

„Гражданите са тези, които казват кой става и кой не става”, заяви Борислав Цеков. 

 

Друга възможност е смесената избирателна система, при която половината народни представители са чисто партийни, а другата половина – мажоритарни. Като пример за нейния успех бе дадена Германия. Не е ясно обаче как тя би действала у нас.

 

„ При пропорционална система в България за един мандат ти трябват между 12 и 16 000 гласа”, обясни проф. Михаил Константинов, член на Съвета на директорите на „Информационно обслужване”. „Не че е невъзможно да си ги купите, може, може да ги фалшифицирате, но все пак са десетки хиляди гласове. При мажоритарен избор, ако той е на кантар, отивате до гетото, пазарувате си 10 гласа и сте спечелили”. 

 

Имаше и крайни привърженици на гласуването изцяло и само за личности. 

 

„Не е ли смешно, че цялата ни политическа класа не иска или не може да излъчи някой, който да защити мажоритарния вот. Сякаш живеете на някоя офшорка, на друга планета. Никъде, където има мажоритарен вот, не искат главата на парламента, нито на правителството. Благодарение на пропорционалната система цялата власт виси на един пирон, който е забит в жълтите павета”, заяви Валери Найденов. 

 

От депутатите зависи кой точно метод ще бъде подбран за бъдещия избирателен кодекс, който трябва да е готов след 3 месеца. Сега у нас действа чисто пропорционалната система, при която гражданите гласуват за партийни листи и нямат право да ги преподреждат.