Два законопроекта вече са одобрени

Как държавата да се справи с безработица сред младите хора, беше обсъждано в парламента. Идеята е да се подпомага бизнеса, за да се наемат повече хора, които сега започват работа. Според социалния министър пари има за 2 000 души, а разходите няма да натоварят бюджета.

 

За справяне с високите нива на младежка безработица депутатите в социалната комисия одобриха два законопроекта за насърчаване на заетостта. 

 

Първият предлага държавата да поема част от осигуровките при наемането на безработни младежи със завършено образование, но без стаж. Плащането на осигуровките ще е максимум за година и половина - 30% от осигуровките за първите 6 месеца, 50 на сто за следващите 6 и 75% за последните шест месеца. Но срещу условието за удължаването на договора на работника след това за още 1 година. 

 

Това обаче не се хареса на работодателите. 

 

„Позицията на Министерството на  труда и социалната политика е да няма ангажимент на работодателите, които се възползват от мерките да гарантират последваща заетост, реципрочна на периода на субсидиране на заетостта”, заяви социалният министър Хасан Адемов.

 

От БСП предлагат още субсидия при наемането на младежи с основно и по-ниско образование без квалификация под ръководството на наставник. 

 

Възможността я имаше и досега, новото е, че наставникът вече ще може да е самият работодател. 

 

Левицата настоява за облекчения при назначаване на трайно безработни младежи, както и при наемането на квалифицирани млади хора по специалността.