Дежурството на службите на граничния пункт ”Капитан Петко войвода” обаче се оказа безпредметно

Заради протестите на български производители започнаха извънредни проверки по границите за внос на плодове и зеленчуци. На граничния пункт с Гърция „Капитан Петко Войвода” край Свиленград обаче се оказа, че камиони със земеделска продукция в сряда нямаше.


От рано сутринта инспекторите от Агенцията по храните, НАП и митницата започнаха извънредна работа на пункта. Дежурството на службите на граничния пункт ”Капитан Петко войвода” днес обаче се оказа безпредметно.


„От 8 часа досега не е преминала нито една превозна единица, която да носи съответно плодове или зеленчуци. Всъщност не сме извършили никакъв контрол”, обясни Ангелина Раковска - инспектор към БАБХ.


Дежурствата ще продължат до края на месеца. Дотогава инспекторите се надяват, че дори и някой да е решил да ги избегне, ще му се наложи да мине през границата. Проверката обаче няма как да е много строга, защото Гърция е член на Европейския съюз и пазарите ни са отворени. 


Тази граница много трудно би констатирала нарушения. Тук основно се гледа фактурата, придружаваща пратката и ако в тази фактура има посочено качество да се види дали това качество отговаря на действителното”, поясни д-р Атанас Михайлов – началник „Граничен контрол” към БАБХ.


От 3 юли по-стриктно се следи и вносът на плодове и зеленчуци за лична консумация през съседния граничен пункт с Турция.


„С тази заповед, която влезе в сила от 3-ти, се разрешават до 5 килограма за лична консумация”, подчерта д-р Атанас Михайлов. 


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов