Причината за смъртта е удавяне, сочи аутопсията

Удавяне е причината за смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, съобщиха от районната прокуратура. Оттам уточниха, че няма никакви данни за насилствена смърт. 

 

Тялото на митрополит Кирил беше открито днес на плаж край Варна. По данни на прокуратурата владиката е забелязан да плува с шнорхел и маска сутринта в морето близо до рибарско селище Траката. Според хората, подали сигнала на 112, плуващият изведнъж спрял да дава признаци на живот. По-късно тялото му е извадено от водата.

 

Свидетели разказват, че митрополитът често е ходил на това място, за да плува и вади миди.  

 

Малко преди шокиращата новина за смъртта на витрополита лошо знамение се появило в Катедралния храм на Варна „Свето Успение Богородично”. Първото кандило, запалено пред чудотворната Света Богодорица-Старица, донесена от Атон от дядо Кирил, за пръв път загаснало само.

 

В града веднага плъзнаха слухове, че владиката е убит, но от полицията и прокуратурата заявяват, че такива данни няма.

 

Лекарите отказаха информация за резултата от аутопсията на духовника.

 

Лекарите отказаха информация за резултата от аутопсията на духовника„Той се радваше на здраве, в неделя е служил в село Баново на храмовия празник в самото село, в добра кондиция. За нас е шокиращ този факт”, заяви отец Дончо Александров, говорител на Варненска и Великопреславска митрополия. 

 

Внезапната кончина на варненския владика коментира и патриарх Неофит. По думите му митрополит Кирил е оставил богато наследство в епархията си както духовно, така и икономическо.

 

"Ревностен архиерей, грижовен за епархията, познат на православните църкви с добри контакти в неговото общуване. Губим ценен събрат и сътрудник", заяви патриарх Неофит. 

 

Тялото на митрополит Кирил ще бъде положено за поклонение в четвъртък от 8.00 часа в Катедралния храм на Варна „Свето Успение Богородично”, съобщи говорителят на Варненска и Великопреславска митрополия отец Дончо Александров. Решението е взето на Епархийския съвет. Митрополитът ще бъде погребан на митрополитската алея, която се намира в старите гробища на морската ни столица.