Вето на бюджета ще засегне най-уязвимите хора в обществото

Основната тема от вчерашния ден са споровете по актуализацията на бюджета и евентуално вето на президента. Държавният глава днес в 14 часа ще обяви дали смята да я атакува. 


Финансовият министър: Има осем риска за икономиката при вето на бюджета 


Икономиката ще се изправи пред осем риска ако президентът наложи вето, освен това ревизията на хазната ще се забави до октомври, ако трябва парламентът да я прегласува”, това се казва в официално изявление от пресслужбата на финансовия министър Петър Чобанов.


В същото време Сергей Станишев се закани да изпраща бедните на „Дондуков” 2. „Ако има вето, предлагам на Социалното министерство да праща в президентската институция всички социално слаби хора, които чакат енергийни помощи”, заяви на пресконференция във вторник председателя на БСП Сергей Станишев. Според него подобен ход ще засегне най-уязвимите хора в обществото


Миньорите се заканват да блокират магистрали, съобщава в. „Труд” 


Масови протести с блокиране на магистрали, важни пътища и кръстовища планират миньорите наесен, ако правителството не вземе мерки за спасяване на въгледобива.


ДКЕВР пък обяви решенето, че няма да се дават пари за „умни” електромери. Устройствата са скъпи, но помагат за по-добър контрол и сезонни тарифи, съобщава в. „Преса”. 


Столичната община ще реши до месец дали да пита гражданите за „Софийска вода”. Общинските съветници ще заседават повторно на 5 септември дали да има референдум за концесията на компанията, по информация на в. „Сега”.  


 

Три кръга зад протеста


Голяма част от протеста е ръководена и контролирана от различни кръгове, чиито интереси се преплитат”, заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от в. „Монитор”. „Наред със спонтанно и мирно протестиращите, има и такива, които са пратени и организирани от три различни кръга със сходни интереси”, допълва той.


 Още акценти от пресата днес вижте във видеото.