Фотографията е писане на светлина, но и много повече...

Писане със светлина, запечатване на спомените, улавяне на неповторими мигове – това е фотографията, но далеч не е само това. По тази причина е и съвсем естествено в нейна чест да има Световен ден на фотографията. Този ден не е нищо друго освен празник, на който можем да покажем колко ни е хубаво за това, че тя съществува. 


Независимо дали виждате себе си като аматьор, любител или професионалист, 19-и август е денят, в който може да покажете любовта си към нея.


Интересно е да погледнем назад в историята, за да разберем повече за събитията, които предшестват Световния ден на фотографията.


Едно от тях е откритието на Жозеф Нисефор Ниепс – създаването на първите запазващи проектирания образ фотографии през 1826 г. чрез използване на дървена кутия, направена от Чарлз и Винсент Шевалие в Париж. Не трябва да пропускаме и изобретяването на дагеротипа през далечната 1839 г., който всъщност е не друго, а първият фотоапарат, създаден от Луи Дагер. Друго важно събитие е разработването на първия практически осъществим фотографски метод през 1839 г., наречен дагеротипия. Зад него стои отново името на Дагер, който е използвал опитите на Ниепс. С разгласяването на откритието френското правителство незабавно купува патента и го прави публично достояние. Няколко години по-късно, повлиян от откритието на Дагер, Уилям Фокс Талбот изобретява калотипията, позната още и като талботипия. Двете открития – дагеротипията и калотипията, бележат измислянето на фотографията. 


Сега, повече от 170 г. по-късно, отбелязваме миналото, настоящето и бъдещето на фотографията, както и нейното технологично и артистично развитие.


Ако се чудите какво по-специално да планувате на 19-и август – ето някои предложения:

 

-    Изпратете ваша фотография в онлайн галерия -  Има сайтове, които специално за Световния ден на фотографията предлагат на любители фотографи да участват със свои снимки в отворена онлайн галерия. Това е прекрасен начин да оставите своята следа в тази област, ако още не сте го направили. Ето пример за такава ТУК


-    Планувайте фото приключение – Обичате да сте навън? Планирайте тогава пътешествие до някои от националните паркове. Направете поход там, по времето на който запечатайте онзи различен живот в цялата му красота, който няма как да видите в града.


-    Фото среща – Ако в момента сте в онзи период, когато пеперуди пърхат в стомаха ви, или пък и половинката ви като вас не е безразлична към фотографията, намерете място с хубава атмосфера и вземете фотоапаратите си с вас и запечатайте хубавите мигове заедно. Това може да се случи в някой парк, близо до река, язовир, любимо ваше заведение, площад, градина и къде ли още не. Оставете се на въображението и сетивата си, те ще ви отведат на правилното място.


-    Останете вкъщи и прочетете книга, посветена на фотографията – Ще оцените тази идея със сигурност, ако едно от любимите ви неща е четенето на книги. Специализирани такива ще намерите във всяка една книжарница, необходимо е само да си харесате.


-    И не на последно място - изпратете ни вашите арт снимки в рубриката ни „Моята новина” ТУК, а ние ще ги публикуваме в галерия на 19-и август!


-    Тези предложения далеч не изчерпват възможностите за това как да отбележете Световния ден на фотографията. Ако имате други предложения, може да ги оставите като коментар под статията или да импровизирате и после да ни разкажете за тях.


И за финал – поздравяваме ви с първата снимка на Луната, направена на 2 януари 1839 г.

 

 

Както и с една известна фраза - „Ние решаваме да отидем до Луната или да направим друго нещо не защото е лесно, а защото е трудно”.


Пожелаваме ви всеки ден да покорявате своята „луна” и междувременно да запечатвате този момент в снимка, току-виж стане една от най-известните в света.

 

Автор: Миалена Халваджийска