Алиансът причинил „огромни страдания” на страната му

Афганистанският президент подложи на остри критики действията на НАТО в страната му. В интервю за BBC Хамид Карзай обяви, че пактът е "причинил огромни страдания", без да донесе никаква "полза" на Афганистан.

 

„Искахме абсолютна сигурност, окончателен край на тероризма, но вместо това, "в областта на сигурността" действията на силите на НАТО доведоха до гибелта на много хора и не донесоха никаква полза, защото страната не е сигурна”, заяви Карзай. Той уточни, че е поддържал "много добри отношения" с американския президент Джордж Буш до 2005 година, когато се е стигнало до първите инциденти, довели до цивилни жертви. „Тогава открихме, че войната срещу тероризма не се води там, където трябва, посочи още държавният глава.

 

Карзай увери, че талибаните могат да се включат в предстоящите избори в страната и евентуалното им участие във властта няма да навреди на жените. На въпрос за споразумението за сигурност със Съединените щати, което трябва да регулира присъствието на американски контингент в Афганистан след края на мисията на НАТО догодина, Карзай предупреди: "Ако това споразумение не донесе мир и сигурност на Афганистан, афганистанците няма да го искат".