По думите му Конституционният съд трябва да бъде под строгото наблюдение на обществото

„За да стане нещо в България, трябва да се създаде жега. В такава ситуация или нещата съвсем  се развалят, или нещо се подобрява. Аз съм оптимист и се надявам, че нещо може да бъде подобрено”, каза в „На светло с Люба Кулезич” конституционният съдия Румен Ненков.

 

По думите му продуктът, който създава Конституционният съд, не е на висотата на съвременните изисквания. „Конституционният съд не е клуб от богоизбрани 12 човека, които могат да си позволяват всичко. Те трябва да бъдат под строгото наблюдение на обществото”, категоричен е Ненков. Той добави, че решенията не трябва да бъдат вземани на тъмно.

 

Попитан има ли чувство на страх в Конституционния съд, което да извира от фигурата на Делян Пеевски, Ненков отказа да отговори, като заяви, че не е следовател. „По-скоро аз трябва да се притеснявам, че една огромна медийна империя може да ме нападне”, добави той. По думите му всяко негово публично изказване е съпроводено с невероятни отговори по форумите, едно от които много го дразни и това е, че дължи кариерата си на партийна протекция и на служба на определени партии. „Това е една огромна лъжа”, каза той.

 

Целия разговор с конституционния съдия Румен Ненков гледайте във видеото, както и в Nova Play.