Стихията вече унищожи над 200 къщи

Повече от 3 000 пожарникари се борят с невижданите досега горски пожари в Австралия. 59 огнища горят в Нов Южен Уелс. 19 от тях са извън контрол. Властите се опасяват, че стихията ще изпепели още много къщи и обработваеми земи.

 

Метеорологичните условия в щата, където положението е най-тежко, се влошават. Температурите остават високи, а вятърът достига 100 километра в час.

 

До момента стихията е унищожила повече от 200 къщи и напредва бързо. Един човек е починал от сърдечен удар, докато се опитвал да спаси вещи от горящия си дом.

 

Стотици пожарникари бяха мобилизирани и изпратени южно от Сидни, за да се включат в гасенето на огромния пожар. Обявено е и извънредно положение. Живеещите в района бяха принудително евакуирани, тъй като стихията е извън контрол. Пламъците са само на 100 метра от къщите, оплакаха се потърпевши.

 

Всички училища са затворени, не работят магазините и банките. Късно снощи българско време пожарникарите се опитаха да предотвратят сливането на две огнища. Ако това беше станало, фронтът щеше да стане огромен, съобщиха местните власти.