Говорител на службите опроверга съобщенията в германските медии

Американската агенция за национална сигурност отрече президентът Барак Обама да е знаел за подслушването на телефона на канцлера Ангела Меркел. По този начин от Вашингтон официално опровергаха появилата се по-рано информация в германската преса.

 

Германският седмичник "Билд ам Зонтаг" излезе с информация, че преди три години шефът на американската Агенция за национална сигурност генерал Кийт Алекзандър е уведомил Барак Обама за следенето на Меркел. Според говорителката на агенцията обаче генералът не е обсъждал през 2010 г. с президента Обама никаква предполагаема разузнавателна операция в чужбина, засягаща германския канцлер, нито пък е обсъждал каквито и да било предполагаеми операции, които да я засягат.

 

До казуса се стигна, след като германското списание "Шпигел" съобщи, че личният мобилен телефон на канцлера е бил следен от 2002 година, както и че Барак Обама е бил уведомен за това след встъпването си в длъжност, но не е прекратил практиката. Германски и американски разузнавателни служители се очаква да се срещнат през идните седмици във Вашингтон, за да обсъдят твърденията.