Той призна, че дейността в посока подслушване трябва да бъдат "ограничени”

Президентът на Съединените щати Барак Обама отказа да отговори на въпрос за масовото подслушване от страна на американската Агенция за национална сигурност. 

 

В интервю за местен телевизионен канал Обама заяви, че не смята да потвърждава "някакви предположения". Въпросите на журналиста бяха свързани с обвиненията в редица европейски вестници, че Агенцията подслушва политици, както и милиони граждани на Европейския съюз.

 

Обвиненията бяха легитимирани от германското правителство, което започна разследване на твърдението, че Съединените щати от години шпионират канцлера Ангела Меркел. Все пак Обама призна, че дейността на Агенцията в посока подслушване трябва да бъде "ограничена”.

 

„Това, което мога да потвърдя е, че правим пълен преглед на начина, по който работи разузнаването извън нашите граници. В чужбина правилата не са толкова строги, колкото на наша територия. Но трябва да се уверим, че след като с развитието на технологиите, възможностите на разузнаването се повишиха, то продължава да работи в съответствие с американските ценности”, каза Обама.