"Мармарай" е с дължина 76 километра и по него ще минават около 1 милион пътници на ден

За първи път в човешката история подводен тунел ще свързва два континента. В Турция днес беше открит първият етап от транспортния тунел „Мармарай” в Истанбул, който ще осигури превозването на 1 милион пътници дневно.   

 

Откриването на „Мармарай” беше кулминацията на тържествата по случай 90-ата годишнина от обявяването на Турция за република. Тунелът е с обща дължина 76 километра и по него ще се движат пътнически и метровлакове, като една част ще минава по дъното на Босфора на 60 метра дълбочина и ще свързва европейския и азиатския бряг на Истанбул. През нощта по него ще се движат главно товарни влакове.

 

Строителството на тунела започна през 2004-а година, но беше замразено за няколко години, защото при разкопаването бяха открити ценни археологически находки, които показват, че Истанбул е на повече от осем хиляди години.

 

Съоръжението е защитено със специална система срещу земетресения. Влаковете се управляват автоматично. Специална система, разположена под крака на водача на влака, на всеки 30 секунди регистрира състоянието му и при евентуален нещастен случай се задейства допълнително автоматично управление.

 

Стойността на съоръжението е осем милиарда турски лири или около четири милиарда долара, като 25 процента от сумата са японски инвестиции.