Четирите отбора се класираха за Мондиал 2014 след победи в баражите

След баражите за класиране на Световното първенство по футбол в Бразилия догодина, стана ясно кои са последните отбори, които си осигуриха участие на Мондиала. В зона Европа това са Португалия, Франция, Гърция и Хърватия. Класиране си осигури и Мексико, след като елиминира Нова Зеландия с общ резултат 7:2.

 

Последната останала квота трябва да бъде заета от Уругвай или Йордания, но южноамериканците си осигуриха изключително комфортна преднина с 5:0 от първия двубой и по всяка вероятност ще бъдат последният класирал се тим.

 

Зрителите станаха свидетели на истински спектакъл в срещата реванш между Швеция и Португалия, като основните действащи лица бяха суперзвездите Кристиано Роналдо и Златан Ибрахимович. Двамата вкараха и петте гола в срещата, завършила при резултат 3:2 за португалците. Първата среща приключи при резултат 1:0 за иберийците, като отново играчът на „Реал” Мадрид отбеляза попадението за своя тим.

 

Франция от своя страна постигна победа срещу Украйна с 3:0, след като загубиха първия мач с 2:0. С голове на Карим Бензема и Мамаду Сако, както и автогол на Олег Гусев, „петлите” успяха да заличат преднината на украинците и не допуснаха нов кошмар като „България ‘93”.

 

Гърция завърши наравно с Румъния 1:1, и с общ резултат от двете срещи 2:1 също си осигури място в Бразилия, където ще са и Хърватия, след победа с 2:0 срещу Исландия.

 

Така отборите, които се класират за Световното вече официално са 31. Това са:

 

Бразилия, Испания, Германия, Аржентина, Колумбия, Белгия, Швейцария, Холандия, Италия, Англия, Португалия, Гърция, Босна и Херцеговина, Хърватия, Русия, Франция, Чили, Еквадор, Кот Д'Ивоар, Гана, Алжир, Нигерия, Камерун, Япония, Иран, Южна Корея, Австралия, САЩ, Мексико, Коста Рика и Хондурас.