Президентът няма информация за използване на СРС срещу него

Народът иска да знае истината за случаи като Костинбродската афера, настоя държавният глава. По думите му служебното правителство си е свършило работата, а прокуратурата и съдът трябва да отговорят на въпроса кой е имал интерес да манипулира изборите и как го е направил. В интервю за Нова ТВ две години след началото на неговия мандат Росен Плевнелиев коментира и поредните сигнали за незаконно подслушване в държавата, които идват в навечерието на европейските избори през май.

 

„Предстоящата предизборна кампания вече започна по дълбоко познатия ни начин, а е необходимо отговорно отношение към Европейския съюз. Изборите през май са шанс за българите да произведат качествен дебат, как да добавим стойност към европейското семейство. Ако не се справим навреме и потънем отново във флашки, СРС-та, предизборни боричкания и помия, това ще бъде едно много недостойно отношение на политическия елит към ЕС и към българския народ, който очаква отговорно отношение”, заяви президентът.  

 

Плевнелиев няма да свиква Консултативния съвет за национална сигурност по темата за подслушването и скандалите със СРС-та. Подобна идея обяви преди дни вицепрезидентът Маргарита Попова. Според държавния глава необходимо е да се носи отговорност, а не да се свиква КСНС при липсата на факти.

 

Вярвам на категоричните твърдения на вътрешния министър, министър-председателя и на шефовете на компетентните институции, че държавният глава не се подслушва. Незаконното подслушване е нарушение и то трябва да се наказва много строго”, каза президентът.

 

Цялото интервю с Росен Плевнелиев можете да гледате тук.