"Слава Богу, до момента убитите са само пет", каза Олена Коцева

„Слава Богу, до момента убитите в Киев са само пет. Един човек е паднал от колонадата на стадион „Динамо”, другите са убити със стрелба. Дори има снайперисти, които стрелят по протестиращите. При една от жертвите се вижда, че раните са отгоре, куршумите са влезли отвисоко. Убитото момче е активист от арменски произход. Той е чел стиховете на Шевченко на площада”, каза председателят на Сдружението на украинските организации в България Олена Коцева.

 

„От 16 януари в сила е закон, че който е казал, написал нещо или отишъл на протеста, може да получи до 15 години затвор”, допълни тя. „Протестиращите са организирали масова защита на хората в болниците. Има такива, които дори биват изтегляни и отвличани. 50-годишният активист Юрий Врабицки, доктор на физическите науки, беше отвлечен именно от болницата. Игор Луценко също е бил отведен заедно с него, но е успял да се измъкне в гората", казва председателят на Сдружението на украинските организации в България.

 

"В момента лидерите на опозицията са създали паралелното правителство „Народна Рада”, които смятат да предприемат действия, ако президентът на Украйна не спре това, което се случва в Киев", завърши Коцева.

 

Цялото интервю по темата гледайте във видеото.