Наша проверка установи, че на отсечка от 50 метра липсват около 80 болта

За опасна отсечка от железопътното трасе Монтана – Берковица сигнализираха наши зрители. Те се притесняват, че лошото състояние на железопътния път, изгнилите траверси и липсващи скрепителни елементи по трасето могат да доведат до сериозен инцидент.

 

На ден по линията Монтана – Берковица минават шест пътнически влака. Трасето е дълго около 20 километра. Зрители на Нова телевизия предупредиха, че на много места по линията липсват същите болтове, които доведоха до инцидента с товарния влак край гара Яна.

 

На произволна отсечка от 50 метра по жп линията Монтана – Берковица, наша проверка установи, че липсват около 80 болта. Част от останалите обаче са разхлабени и могат лесно да се извадят.

 

На Цветана често й се налага да използва железопътния транспорт до Монтана. Според нея държавата не трябва да чака да стане инцидент, за да обърне внимание на състоянието на влаковите линии.

 

Бившият железничар Данчо Петров ни разказа, че линията е второстепенна и от години за нея не са влагани пари.

 

От железопътната компания твърдят, че линията е в задоволително състояние. Те ни обясниха, че служители обикалят всекидневно трасето и ако има нередности, веднага се отстраняват. Според тях не е проблем липсата на болтове на отделни места. Важно е липсващите елементи да не са на последователни траверси.

 

От БДЖ ни обясниха още, че голям ремонт на трасето е имало два пъти – през 1993-а и 1997-ма година. Миналата година пък са сменени 2000 дървени траверси. В момента се извърша частичен ремонт с цел обезопасяване, а скоростта на движение на влаковете е намалена до 40 км./ч. 

 

Репортер: Биляна Борисова