Народните представители гласуваха Изборния кодекс на първо четене

Депутатите гласуваха новия Изборен кодекс на първо четене. От опозицията веднага коментираха, че управляващите готвят изборни манипулации. В Народното събрание се занимаваха и с пореден скандал - този път с пътуване до Тайван.

 

Днешното заседание на парламента беше прекратено с час по-рано поради липса на кворум. 108 народни представители се събраха в пленарна зала, очевидно рутинния ден се оказа недостатъчно интригуващ и те си тръгнаха още след почивката. ГЕРБ спазиха традицията при такива ситуации да напускат демонстративно пленарната зала.

 

Депутатите все пак успяха да приемат на първо четене новия Изборен кодекс. Чуха се и отново традиционните обвинения от опозицията към управляващите, че се опитва служебно чрез новите правила да си осигури изборна победа.

 

Днешният парламентарен ден не се размина и без кулоарен скандал. Оказа се, че по време на зимната ваканция на депутатите четирима народни представители от четирите парламентарни групи са отишли на частно посещение в Тайван. Това са Владимир Тошев от ГЕРБ, Петя Раева от ДПС, Румен Йончев от БСП и Венцислав Лаков от „Атака”. Председателят на НС Михаил Миков се разграничи от действията им, като заяви, че те са заминали по свое усмотрение след покана на Тайван. Депутатите твърдят, че именно азиатската държава е платила за тяхното пътуване.