Случаят още се разследва от Военната прокуратура в Пловдив

Сутринта на 6 февруари 2012 г. село Бисер беше залято от вода. Тя дойде от скъсаната стена на язовир Иваново. При наводнението в хасковска област загинаха 11 души. Още същия ден институциите започнаха да си прехвърлят топката за собствеността на язовира. Оказа се, че години наред са се водили преписки за проблема, за което се е знаело. Никой обаче не е взел мерки.


Прокуратурата в Харманли започна разследване, което отне година. Изводът – язовирът е собственост на армията и делото трябва да се разглежда от Военната прокуратура. Малко по-късно оттам обявиха, че случаят не е за тях, но им беше наредено от главна прокуратура да продължат разследването. Така две години след трагедията обвиняем за нея все още няма.


От Военно-окръжната прокуратура в Пловдив съобщиха за Нова телевизия, че продължават разпитите на свидетели. Кога ще приключи разследването обаче - не е ясно. Не е ясно и дали ще има обвиняем по случая, защото трудно може да се намери конкретен виновник, за когото да се докаже, че не е поддържал съоръжението в добро състояние.


Според населението на село Бисер стресът от преживения шок ги убива един по един. „Фактът, че миналата година за една година има 15 човека, които са починали, а тази година за един месец – 10 души, означава, че хората преживяха този стрес и продължават да го изживяват”, обясни възрастна жена от селото.


Петър Петров, който бе един от главните герои в история в село Бисер, вече има нова къща, след като старата беше разрушена.

 

Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов