Стотици жандармеристи се отправиха към най-пострадалите от крадци населени места

МВР атакува битовата престъпност със специализирана операция. Стотици жандармеристи с десетки специални коли се отправиха към най-пострадалите от крадци и насилници населени места в страната. 

 

Причината за операцията е големият брой престъпления, от които пострадаха хората в стотици селища. 

 

Най-тежка е ситуацията в областите Монтана, Враца, Плевен, Пловдив, Варна, Бургас и София. 

 

Точно в 07:07 часа сутринта 7 екипа на жандармерията от по 4-ма души бяха строени на плаца в поделението във Враня и публично бяха инструктирани за старта на операция „Битова престъпност”. 

 

Те ще трябва да патрулират в най-проблемните села, а от тях се очаква да подействат превантивно и да стреснат крадците, както и да ловят престъпниците в проблемните области.  

 

Разполагането на екипите по места пък беше оставено в ръцете на кметовете и шефовете на районни управления. 

 

В 08:30 часа специализираната полицейска операция стана медийна в Долно Камарци. Подготвени за срещата дойдоха както началникът на местното районно управление, така и кметът на селото. Местните пък бяха изненадани от реализацията на операцията.

 

Далеч по-спокойно изглеждаха нещата в останалите села, където не бяха предвидени снимки. Например във Вакарел-селото с най-много неразкрити кражби през изминалите години и с най-чести набези на крадци над необитаеми през зимата вили. 

 

Затова хората там бяха изключително доволни от факта, че виждат още полиция по улиците.

 

От полицията обещават тяхното присъствие да не е стихийно, а постоянно в проблемните села.

 

Статистиката показва, че само за миналата година у нас са извършени близо 61 000 кражби. От тях 40 000 остават неразкрити, а 17 000 са заловените крадци. 

 

Спрямо 2012 година имало спад с няколкостотин кражби. Според полицията от години част от пострадалите дори не подават сигнали в МВР за това, че домовете им са ограбени.

 

Повече по темата гледайте във видеото!