От БЧК искат законодателни промени, които да го улеснят

В резултат на миграцията на младите в чужбина и към големите градове, в България много възрастни хора остават в малките населени места без подкрепа и с труден достъп до здравни и социални грижи. Пилотен проект на швейцарския и Българския червен кръст осигурява толкова необходимата на възрастните помощ.

 

Става въпрос за модел, който съществува в развитите страни от десетилетия и предвижда създаването на центрове за домашни грижи. У нас се финансира от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество и се реализира с подкрепата на правителството и Социалното министерство, обясни в „Здравей, България” д-р Надежда Тодоровска от БЧК.

 

Тодоровска се обърна към властите с призив за константен подход и подкрепа за законодателните промени, изработени за пилотния проект:

 

„Искаме в Закона за здравето този център за домашни грижи да се включи като важна институционална единица, с която да се интегрира и здравната, и социалната услуга”, обясни представителят на Червения кръст. Инициативата за това сега трябва да е на здравния министър и неговото ведомство.  

 

„В България има лични лекари и болници, а по средата е една голяма дупка. Това е така, защото медицинските сестри у нас нямат право да упражняват самостоятелно своята професия извън болницата и ако не са назначени от личния лекар”, отбеляза д-р Тодоровска

 

Центровете за домашни грижи ще се управляват от медицински сестри, които ще изпълняват назначенията на лекарите и ще се грижат в домашна среда за нуждаещите се хора. Институциите ще дадат възможност на сестрите да упражняват професията си и да получават допълнителни доходи.  

 

Повече за идеята ще научите от видеото.