От "Атака" и "Коалиция за България" не участваха във вота

Депутатите избраха Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК. Златарева бе избрана със 104 гласа „за”. За назначаването й гласуваха от ГЕРБ, ДПС и един независим. От "Атака" и "Коалиция за България" не участваха във вота, информира БГНЕС.

 

Преди това зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева заяви, че НС трябваше в съответствие с приетия Изборен кодекс да избере ръководство на ЦИК. На най-голямата парламентарна група й се полага председател, но това не стана, припомни Цачева. Числеността в ЦИК не е спазена и за да се излезе от този "батак" трябва да се спази пропорцията между парламентарните сили.

 

Припомняме, че държавният глава издаде указ, с който назначи членовете на ЦИК, докато в парламента още течяха дебатите за новия състав на комисията. Неговото разпределение даде един представител повече на ГЕРБ и един по-малко на ДПС, което не се хареса на партиите подкрепящи кабинета и те лишиха опозицията от зам.-председателски пост в електоралния орган. Така в състава й влязоха не 19, а 18 членове, стигна се до разрез с квотния принцип.

 

Оказа се, че партията на Бойко Борисов ще има в ЦИК шестима членове, БСП - петима, а по един - ДПС, "Атака", НДСВ и "Синята коалиция". Скандалът се разрази заради квотата на ДПС, която трябваше да има двама, а не само един член в комисията.