Има риск да загубим всички средства по оперативна програма „Околна среда”, твърди опозицията

Опозицията предупреди, че България може да загуби всички средства по Оперативната програма "Околна среда", ако до края на май правителството не договори с Брюксел размразяване на парите.

 

Около 900 милиона евро бяха блокирани в края на миналата година заради засечени нередности. 

 

ГЕРБ предупреди, че ако не се възстановят плащанията, ще се окаже, че България непредвидено е платила около 2 милиарда лева, които няма да бъдат възстановени от Европа. Правителството не може да спре да финансира вече започнатите проекти. В 50 града вече улиците са разкопани

 

Въпросните 2 милиарда никой не ги е предвидил като разход в Бюджета и това автоматично означава, че ще има свръхдефицит. Над позволените от Брюксел 3 на сто.

 

Според лидера на БСП притесненията на опозицията са в повече. От БСП контрираха, че именно по вина на ГЕРБ са замразени евросредства. Сергей Станишев увери, че  парите, които държавата е изплатила за екология, ще бъдат възстановени от Европа.

 

ГЕРБ съветват всички институции да запретнат ръкави в опит да убедят Брюксел, че онези грешни проекти са поправени. И сами да си поискаме да ни намалят заложените за нас пари с около 5 процента.