Сегашният конституционен модел е тотално изчерпан, смята лидерът на РЗС

Бившият народен представител Яне Янев обяви, че рестартира дясното политическо пространство и поде отново темата за промени в Конституцията. На форум в понеделник беше обсъдено кога и как може да се стигне до свикване на Велико Народно събрание, каза в „Здравей, България” лидерът на „Ред, законност, справедливост”.

 

Според Янев сегашният конституционен модел е тотално изчерпан, защото поражда системни, легитимационни, институционални кризи. Той даде пример с възможността за избор на правителство у нас с една четвърт от народните представители:  

 

„С 61 депутати може да бъде избрано правителство. На практика кворумът подменя вота на българските избиратели… Такава Конституция, такова безумие няма никъде в Европа”, възмути се председателят на РЗС.

 

Бойко Борисов дошъл на форума и се извинил на „Ред, законност, справедливост” за това, че не се вслушал в партията за промяната на Конституцията, когато преди четири години имало необходимото за това мнозинство.

 

Това, че ГЕРБ са осъзнали необходимостта от конституционните изменения е стъпка напред, смята Яне Янев. От Реформаторския блок също подкрепяли промяната на основния закон, въпреки че не участвали във форума.  

 

Конституционният форум ще продължи своите заседания и ще привлича експерти от различни области, обеща Янев. Според него и други сфери имат нужда от промени, включително съдебната власт, която не може да остане в сегашния си вид.

 

Ако българският народ се произнесе по категоричен начин на предстоящите евроизбори, темата за нова Конституция ще излезе на дневен ред по-силно отвсякога, убеден е лидерът на РЗС.

 

Целия разговор с Яне Янев можете да проследите във видеото.