Ореолът на Младенеца е от чисто 24-каратово злато

Мистериозно изчезна златният ореол на Исус от чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир. Монаси подозират, че орнаментът е изнесен в Атон от двамата реставратори, които възстановяваха иконата. Там, според монасите, ореолът щял да бъде подменен с друг, който няма чудотворна сила.


Липсата на златното сияние от иконата първи установил художникът Ганчо Ганев, след като видял наскоро реставрираната светиня.


„Ореолът го няма, въпреки че той е в каса и има стъкло там не може да се пипа. Аларма има. Въобще не знам каква е тази сугирност. Миряните искат да я видят в онзи вид, в който стои от години. Тя е от 1118 година”, обяснява художникът.


Пловдивският художник е единственият, който познава в детайли чудотворната икона, защото той е изработил копието й, което бе подарено на папа Йоан Павел Втори при посещението му у нас. Преди две години Ганчо Ганев реставрирал част от сребърния обков на светинята, днес обаче с учудване забелязва, че го няма върху иконата.


Ореолът на Младенеца е от чисто 24-каратово злато. Изчезнал е, докато иконата е била реставрирана под ключ в манастира от двама монаси от Атон. Според уредника на Бачковската обител златният ниб не е откраднат. Реставраторите са го поставили на грешно място и не може да се види на иконата.


Според вярващите обаче, ако реставраторите не върнат първоначалния облик на иконата, чудотворната й сила ще се загуби.


Реставрацията на иконата струва 75 000 лева. Според художника-реставратор тя е направена некачествено, защото ликовете на светците не са почистени, а живописният слой не е разкрит.
Пред нашия екип игуменът на Бачковския манастир отец Симон увери, че златният ореол не е откраднат и ще бъде върнат след цялостната реставрация на чудотворната икона.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев