Реалният доход трябва да настигне ръста на производителността, смята лидерът на КНСБ

До 50% от ръста на производителността на труда не е отразен в това, което получават работниците и служителите в някои отрасли на икономиката. Затова увеличението на заплатите е възможно в някои браншове, без това да доведе до фалит на фирмите и увеличение на безработицата. Такова мнение споделят в Конфедерацията на независимите синдикати. Според профсъюзите това означава между 100 и 150 лева по-високи месечни възнаграждения в някои сектори от тежката индустрия и преработвателната промишленост.  

 

„Има седем-осем бранша, в които производството и производителността растат с двуцифрено число в последните няколко години, без да скачат заплатите”, обясни в „Здравей, България” лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той припомни основния аргумент на бизнеса против увеличението на трудовите разходи – ниската производителност на труда. Димитров обори аргумента с данни за ръста на този показател в споменатите отрасли.

 

„Наблюдаваме едно изоставане на дохода от ръста на производителността, която изпревари тази в началото на прехода, а заплатите са 30-40% от същия показател тогава”, отбеляза Димитров.

 

„В България произвеждаме 80 млрд. всяка година. От тях 40% отиват към труда, а 60% към бизнеса. В Германия съотношението е обратно, посочи синдикалният лидер. Затова профсъюзите настояват работниците да получат допълнителни законови права да договарят заплатите си с техните работодатели.

 

Трябва да има ясни правила за това как се формира основната заплата, смята Пламен Димитров. Затова синдикатите предлагат изменения в Кодекса на труда, като се надяват този път да не се стигне до конфликт с работодателите.

 

Целия разговор с лидера на КНСБ можете да проследите във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си