Те не са получили уведомлителни писма, вследствие на което изпуснали важни срокове

Зрители на „Здравей България” сигнализираха, че тази година са останали без земеделска субсидия за хиляди левове заради некоректна куриерска фирма. Те твърдят, че не са получили важни уведомителните писма от Разплащателната агенция и така са изпуснали сроковете за деклариране на обработваната от тях земя, което ги лишило от субсидията.
 
Седем от земеделските производители от видинската община Грамада са загубили субсидии за над 20 хиляди лева. В района земеделието е основният поминък на хората. Земеделските производители са лишени от субсидиите, тъй като не са отговорили на важни уведомителни писма, изпратени им от Разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие”, които те обаче не са получили изобщо.
 
За неполучените писма хората обвиняват куриерската фирма „Стар пост”, която обслужва агенцията. Според тях фирмата не е доставила писмата им на посочените адреси.
 
„Фирмата, която ги е разнасяла, не е обикаляла по адреси, а ги е раздавала на площада и определени хора, които са били там на място, са си ги взели. Други са взели на познати, които са видели, а ние не сме се улучили в тази категория”, обясни Николай Киров.
 
На мен ми се донесе писмото до вкъщи от случен човек, той работи тук към ВиК. Срещнали са го и са му го дали, донесе ми писмото вкъщи и аз му казвам – „няма ли да ми да подписвам някъде, като ми даваш това нещо”, той ми каза „не, на мен така ми е дадено, няма разписка, няма нищо”, разказа Галина Петрова.
 
От куриерската фирма ни отговориха, че посещават три пъти клиентите си на посочените адреси в писмата и ако не бъдат открити, се поставя стикер. А когато в малките населени места адресът не може да бъде намерен, куриерите им имат практика да разпитат, къде може да бъде открит получателят. Според земеделците обаче не е така.
 
От фирмата обясниха, че при посещение на адрес служителите им изискват документ за самоличност, но само ако получателят пожелае да го покаже. 
 
Земеделските производители вече са изпуснали и сроковете, в които е имало възможност от Фонд „Земеделие” да им бъдат направени корекции на документите и изплатени субсидиите. 
 
От Държавен фонд „Земеделие” ни отговориха, че за миналата година имат 79 жалби от земеделци със същия проблем. След нашия сигнал те вече правят проверка на куриерската фирма. Ако се окаже, че фирмата не изпълнява коректно задълженията си, договорът й ще бъде прекратен.
 
Наш екип реши да провери може ли да вземем чуждо писмо, изпратено от Разплащателната агенция, без лична карта, а само с двете имена на получателя. Отговора гледайте във видеото.
 
Репортер: Биляна Борисова