Земеделски производител торял нивите си с органични отпадъци от пречиствателната станция на града

През последните седмици задушлива миризма плаши русенци. Те многократно сигнализират Регионалната здравна инспекция. От там са категорични, че причинителят е фирма, която наторява земите си с органични отпадъци от пречиствателна станция край дунавския град.

 

През последните дни в Регионалната инспекция по околна среда в Русе непрекъснато се получават сигнали от граждани, които се оплакват от лоша миризма във въздуха. Някои от хората казват, че миризмата наподобява тази на кисело зеле, а според други мирише на газ.

 

След проучване на инспекторите е установен източникът на неприятната миризма. Оказва се, че земеделски производител торял нивите си с органични отпадъци от пречиствателната станция на Русе.

 

Не е опасно като химически продукт или като замърсяване. Единственото, което създава дискомфорт, това е неприятната миризма”, обясни директорът на РИОСВ – Русе - Дауд Ибрям.

 

В Европа земеделците масово наторяват нивите си по този начин, казват от екоинспекцията. У нас тази форма на биоземеделие все още не е достатъчно разпространена. От инспекцията съветват арендаторите да използват по-малки количества от торта и да заорават субстанцията веднага, за да не мирише. 

 

Репортер: Олга Василева