Това предвижда програмата за реформи, подготвена от Финансовото министерство

И мъжете, и жените да се пенсионират на 65 години - това предвижда програмата за реформи, подготвена от финансовото министерство. Брюксел настоява за подобна стъпка от години.

 

Ако подготвените от финансовото министерство идеи за пенсиониране влязат в сила, след 2021 жените ще се пенсионират с около 4 години по-късно, а мъжете ще трябва да работят около година повече. В момента в масовия случай жените спират да работят почти на 61 години, а мъжете - на 64.

 

Пенсионната реформа, която предвижда с всяка година да се увеличава и стаж, и възраст за пенсиониране, беше замразена, според социалния министър Хасан Адемов, докато се подготви нова и по-справедлива система.

 

Според финансовия министър Петър Чобанов Еврокомисията очаква да посочим срок, в който правилото ще влезе в сила. Идеята обаче тепърва ще се обсъжда.

 

Това не е програма на финансовото министерство, а е в отговор на препоръките. Предстои широко публично обсъждане, кога точно да се случи. Европейските изисквания са важни за нас, но са важни и хората. Ще се стремим така да отговорим на тези изисквания, че да не се създава този стрес, който го имаше създаден”, заяви финансовият министър Петър Чобанов.