Новината за изпълнението на смъртната присъда бързо обиколи световните медии

В Северна Корея беше изпълнена екзекуция на висш държавник. Заместник-министърът на обществената сигурност беше убит с огнехвъргачка. Това е поредната демонстрация на сила от страна на лидера Ким Чен-Ун, твърди един от водещите вестници в Южна Корея.

 

Според изданието елиминирането на висшия политик е поредната стъпка към заличаването на всички приближени и роднини на чичото на Ким Чен Ун, който беше екзекутиран преди месеци. 

 

Новината за изпълнението на смъртна присъда с огнехвъргачка бързо обиколи световните медии. Ясно е, че Ким Чен Ун управлява с твърда ръка, но дори за неговия режим подобна екзекуция изглежда наистина смразяваща. Дали обаче новината е вярна?

 

От „Вашингтон пост” коментират, че в опит да вдигнат тиражите си, южнокорейските вестници често пускат новини за самоизолиралата Северна Корея, които се оказват много далеч от истината. Така например се появиха информации, че Ким Чен Ун е разпоредил хвърлянето на свои политически съперници на 120 гладни кучета. Оказа, че новината е чиста спекулация. Същото се отнася и за сензацията, че севернокорейският лидер заповядал всички млади мъже в страната му да имат като неговата прическа.

 

И все пак „Вашингтон пост” посочва, че очевидно младият авторитарен управник е решен да елиминира цялата родова линия на чичо си Джан Сон Тхек, както и всичките му приближени по върховете на властта.