Главният прокурор отказва да коментира какво е правено по случая от 2010 г. до 2013 г.

От януари 2013 година досега по случая с Веселин Пенгезов са разпитани 81 свидетели, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

 

Въпросите за периода от 2010 до 2013 година следва да зададете на друго място”, заяви Цацаров. 

 

Разследването срещу Веселин Пенгезов продължава от 2010 г. То е за проекта „Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища”, който се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет". Проектът е спечелен от Военно-апелативния съд, на когото първо Пенгезов, а после Петър Петков са председатели. Стойността на одобрените средства е 700 хил. лв. Съмненията са за нагласяване на обществени поръчки. 

 

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред журналисти, че по случая има образувано досъдебно производство, по което тече активно разследване. 

 

Когато има информация, която няма да навреди на разследването и която прокуратурата може да обяви, тя ще бъде обявена”, заяви Сотир Цацаров. 

 

Във вторник шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и председателят на Военно-апелативния съд Петър Петков са получили призовки, за да бъдат обвинени.

 

Двамата трябва да се явят в понеделник в спецотдела към Софийската градска прокуратура, за да бъдат привлечени като обвиняеми. Все още не е ясно какво обвинение ще им бъде повдигнато. 

 

Двамата получих призовките си в първия работен ден след великденските празници и първият възможен, след като миналия четвъртък Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на нови шефове на двете съдилища. И Пенгезов, и Петков се готвеха за втори мандат. 

 

Сотир Цацаров отрече да има връзка между делото срещу Пенгезов и предстоящото му участие в конкурса за втори мандат за председател на  Софийския апелативен съд. Ръководителят на държавното обвинение не пожела да критикува и наблюдаващия прокурор по делото Стоил Стойчев заради твърде дългото разследване за злоупотреби с евросредства срещу Пенгезов.