Веселин Пенгезов заяви, че Делян Пеевски му е оказвал натиск

Скандални разкрития на висш магистрат разтърсиха съдебната система. Председателят на Апелативния съд Веселин Пенгезов заяви, че прокуратурата действа болшевишки, че Делян Пеевски му е оказвал натиск чрез адвокати и че Цветан Цветанов също е оказвал натиск върху съда. Пенгезов реши да говори публично за поръчките, след като стана ясно, че самият той ще бъде обвинен за злоупотреби с евросредства. 

 

Председателят на Апелативният съд в София каза, че бил притискан от близки до Делян Пеевски.

 

„Имало е съобщения до мен за определени дела, повечето идват от един човек, който разпределя баницата Делян Пеевски се казва”, заяви Пенгезов. „Интересували са се от Митхат Табаков, че трябва да бъде оправдан. По случая "Енимехмедов" получих съобщение, че неправилно е решено делото... Нещо като съвет, че ако не стане нещо, втори мандат ще видя през крив макарон и горе-долу така стана”.

 

Бил притискан и от Цветан Цветанов.  

 

„Те там директно идваха чуковете, нямаше съобщения. Ако отворя уста, ама няма да я отворя, защото имам семейство в крайна сметка. Лятото на 2010-а година по донос, истински донос на Цветан Цветанов, беше образувано наказателно производство срещу неизвестен извършител”, заяви Пенгезов.    

 

Неизвестният извършител всъщност бил Веселин Пенгезов, а делото срещу него е за злоупотреби с евросредства. В продължение на четири години то е стояло на трупчета, за да бъде извадено в подходящия момент, смята Пенгезов. Той разказа, че се срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров, за да го информира за готвения удар. Но резултатът от срещата бил изненадващ:

 

„И му казах, че ще се кандидатирам за втори мандат и това дело може да бъде използвано по някакъв начин. Той каза, че ще види какво става с делото. В четвъртък беше обявена процедура за конкурс за председатели на Апелативния съд и първия ден след Великден получих тази призовка, правете си изводите вие защо се случи това нещо”. 

 

„Не свързвайте всичко с това дали някой е кандидат, или има избори. След като прокурорите са направили тази преценка, аз стоя зад тях и съм съгласен”, заяви Цацаров.

 

В крайна сметка, Веселин Пенгезов е призован в сградата на ДАНС в понеделник, за да разбере в какво точно ще бъде обвинен. 

 

„Така като пеперудка ме вдигнаха във въздуха и бум и сега мога да пърхам само”, заяви Пенгезов.

 

В интервю пред агенция ПИК Делян Пеевски отрича да е оказвал какъвто и да било натиск върху съдебната система. И призовава да бъде назована "историческата му вина" пред българския народ.