Дилъри на наркотици влизат в програмите за лечение на наркозависими

Екипът на предаването „Разследване” разкри схема за продажба на наркотика метадон, който се използва по програми за лечение на наркозависими.
 
Метадонът е наркотик, който е успешен заместител на хероина и развива същото пристрастяване като него. Вредите също не са по-малки, ако се взима без мярка и рецепта и се инжектира венозно, обясни за „Здравей, България” разследващият ни репортер Марин Николов.
 
Лекарите са източникът на метадона, а когато попадне в ръцете на съответните наркозависими, се превръща в бизнес и на практика може да създаде наркомани. Понякога може да има участие на лекар, понякога – не, допълни още Марин Николов.
 
Повечето търговци на метадон са хора от програмите за лечение, вземали наркотици. Не е ясно колко от тях са истински зависими, колко от тях са вътре заради бизнеса и колко от тях съчетават и двете. Оказва се, че няма никакъв контрол какво прави вписаният в метадонова програма за лечение, след като си вземе шишенцето с дрогата, изписана като заместител на хероин за шест дни. 
 
Повече за тази наркосхема ще разберете от видеото. 
 
Очаквайте още разкрития тази неделя, 27-ми април, в „Разследване” от 19.30 ч.