"Разследване" тръгна по следите на покровителите му

Миналата седмица в „Здравей, България” ви показахме как екипът на предаването „Разследване” разкри схема за продажба на наркотика метадон, който се използва по програми за лечение на наркозависими. Пълното разследване по случая бе показано в предаването на 27-ми април (гледайте го ТУК). Тогава ви показахме как търговията с дрога се върти в апартаменти във Видин.
 
Добри Бакъра продаде 10 мл метадон на Боби Гарвана пред агент на екипа на „Разследване” със скрита камера. После и ние си купихме 5 мл метадон за 1,70 лв. на кубик в друг апартамент от Деян. Той живее с майка си и рядко излизат от вкъщи. Всеки петък си взимат шишенца метадон по програмата за лечение на наркомани във Враца и продават от него. Майката ходи до Враца със сина си, който е вписан в програмата за метадоново лечение. Според разказа й пред скрита камера родителят ходи на място като гаранция, за да получат качествен и неразреден метадон от лекаря. Така се продава на постоянни клиенти, които се дрогират и потъват в зависимост, вместо да се лекуват от нея.
 
В „Разследване” снощи ви показахме реакцията на майката и сина, след като ги попитахме какво прави техният метадон у нас.
 
Още преди екипът ни да се разкрие, майката Галина предложи да ходатайства на агента ни пред лекаря в центъра – д-р Китова, да го вземе в метадоновата програма за наркозависими. Агентът на „Разследване” отиде до кабинета на д-р Китова с молба да бъде записан в програмата. По нейни думи, това е възможно, стига последното изследване да бъде положително за употребата на хероин или метадон. Така обяснението на Гарвана, което бе показано снощи в предаването, че не е необходимо да си наркозависим, за да те вземат в програма и да получаваш наркотика, може да се окаже вярно. Оказва се, че достатъчно да пиеш веднъж от наркотика и да влезеш в програмата за лечение.
 
Хора, близки до наркопазара отпреди няколко години в София и страната, разказват за схемите с метадон. 
 
„В метадоновите програми се влиза по различен начин. Не всички, които влизат в тях, са наркозависими. А, тези, които са наркозависими, за да имат количество, което да продават, много често изкарват нещата, че все едно имат нужда от по-голяма доза. И по този начин получават по-голяма доза от програмата, след което продават остатъка. Често продават цялата доза и купуват хероин в замяна”, обясни един от тях.
 
След последния си престой в затвора Гарвана си купувал всеки ден на черно, но преди години също бил в програма за метадоново лечение, разказва самият той пред нашия човек под прикритие. Гарвана имал покровител, който му плащал таксата за програмата, която е 100-ина лева на месец.
 
Поставени бяха много въпроси – кой печели от тази търговия и как, кой го допуска. 
 
Как коментира д-р Китова направените от екипа ни разкрития – гледайте във видеото - продължение по темата.