За един месец ЖАР ТЕАТЪР покори три международни фестивала, на 21 май празнува 21-та си годишнина с огън и вино

Преди броени дни водещата българска формация в сферата на театъра на открито, театъра с огън и пантомимата  – ЖАР ТЕАТЪР,  се завърна от Истанбул, където достойно представи България на международния фестивал „Ритъмът на Европа“, организиран от Делегацията на Европейския съюз в Турция по случай Деня на Европа. Международната трупа на формацията – 16 актьора от четири различни държави - Франция, Украйна, Латвия и разбира се, България, представиха своя спектакъл-хепънинг „BulevART EUROPE”, превръщайки една от основните локации на събитието – Kanyon Square,  в арт-зона с уникална атмосфера, където присъстващите и многобройните минувачи получиха възможност да се насладят на  различни жанрове на европейското карнавално и улично изкуство и да се докоснат до духа на европейската street-art естетика.
 
Живи статуи, мимове, жонгльори, балонени артисти, художници-гримьори, карнавални характери и артисти на кокили наситиха площада с майсторството си, изпълнявайки в продължение на четири часа различни атракциони, етюди, миниатюри и интерактивни импровизации с участието на хора от публиката. Редом с по-възрастните си и опитни колеги в българската трупа участваше и най-младия актьор на фестивала – четири годишният Давид (Колев), който радваше зрителите в ролята на Малкия Пиеро. Като цяло в рамките на мащабния фестивал се представиха разножанрови артисти и формации от всички 18 страни членки на ЕС както и от страната-домакин  Турция. Участието на ЖАР ТЕАТЪР се осъществи със съдействието на Министерството на Външните работи и Министерството  на културата на Република България.
 
Непосредствено преди гостуването си в Турция, на Гергьовден ЖАР ТЕАТЪР откри със своя атрактивен и пъстър площаден спектакъл „Следи от цветя“ международния фестивал за театър за деца „Вълшебната завеса“ в гр. Търговище и гостува на децата от гр. Левски. Непосредствено преди това – на Великден гостува с огнено-театралния си спектакъл „Пътят на огъня“ на фестивала на българската култура в гр. Босилеград – Сърбия. 
 
Сега предстои празник - на 21 май ЖАР ТЕАТЪР празнува своята  21-годишнина. Това е денят на Св. Св. Константин и Елена, в който по традиция нестинарите разпалват жаравата си и който артистите от ЖАР ТЕАТЪР са избрали за свой празник. Огнените артисти канят своите приятели, почитатели и колеги на огнен хепънинг и чаша вино, за да им разкажат приключенията си от последния месец и да споделят с тях плановете си за бъдещето, а те не са малко.  
 
През следващата седмица ЖАР ТЕРАТЪР ще открие своята лятна карнавална лаборатория, по време на която младите хора на София ще могат безплатно да се учат да жонглират, да ходят на кокили и да танцуват с огън. Заниманията ще се провеждат от май до август през уикендите в различни столични паркове. Започват репетициите и на най-новия мащабен огнен спектакъл на формацията „Паметта на огъня“, с участието на актьори от България, Йордания, Латвия, Украйна и Франция. Премиерата ще бъде през месец септември в навечерието на празника на София. И двата проекта се осъществяват с финансовата подкрепа на Столична програма култура и са в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата‘ 2019.