Проблемът на осъждането на Възродителния процес е проблем на демокрацията у нас, смята Коритаров

„С това си поведение БСП показва не само, че се връща много назад във времето, но и че нищо в нейната собствена история като покаяние и като преоценка няма значение, ако не съответства на конкретна политическа конюнктура.”
 
Това заяви за „Събуди се” журналистът Георги Коритаров. Повод за изказването му стана предложената от „Атака” и приетата с гласовете на „Коалиция за България” отмяна на приетата в началото на 2012 г. декларация, осъждаща Възродителния процес
 
Според журналиста не толкова случилото се на заседанието на Комисията за правата на човека в петък, 6-и юни, а последвалото изказване на Красимир Янков е много по-смущаващото и по-тъжното. Припомняме ви – организационен секретар на НС на БСП и депутат от КБ заяви, че Възродителният процес не е форма на етническо прочистване.
 
„Възродителният процес не е бил престъпление, не е бил етническо прочистване, защото е срамно. Въпросът е, че поколенията трябва да знаят истината”, на мнение е Георги Коритаров.  Според него от ДПС не са реагирали, защото са страна и част от политическото представителство на „етноса жертва”.
 
„Проблемът на осъждането на Възродителния процес не е проблем на страна, в случая на ДПС, а е проблем на гражданското общество и на демокрацията в България. Не партия, българите трябва да реагират, а те продължават да не реагират”, допълни Коритаров. 
 
Той бе категоричен, че това е едно от най-тежките престъпления и ако е било осъдено „категорично, недвусмислено и консенсусно, още когато беше времето това да бъде сторено”, днес демократичният процес щял да се разгръща много по-легитимно и по-автентично.
 
Ситуацията коментира и председателят на Народна партия „Свобода и Достойнство“ – Корман Исмаилов
 
„За мен това говори, че има едно престъпно, ретроградно и реставративно отношение. Все още в нереформираната Българска социалистическа партия има хора с такова мислене. Те говорят за столетницата с умиление и радост, а има декларация, обявяваща за престъпен комунистическия режим. Виждате ли как тези декларации са просто прах в очите на обществото? Има страшно лицемерие.”
 
Според него лъжата и подмяната са и в средите на ДПС, и в средите на БСП
 
Той обясни, че за тези процеси няма наказани и не може и да има, защото законодателството е било направено от тези хора, които трябвало да бъдат наказани: „Затова ние живеем още в лъжа, нямаме активно гражданско общество, нямаме правосъдна система, не можем да изживеем катарзис, не можем да излезем на чисто със себе си.”
 
Целия разговор във видеото гледайте във видеото.