За 360 долара пък може да станете граф или графиня на Сийланд

Само за 32 долара всеки кандидат може да купи 20 кв. см от най-малката държава в света, съобщава австралийският сайт „Newscom”.

 

Княжество Сийланд се намира в морето на 10 км от брега, край бреговете на британската провинция Съфолк. 

 

На външен вид мини-държавата изглежда като нефтена платформа. В нея живеят едва 22 души, но си има кралско семейство, собствена валута, футболен отбор.

 

Най-малката държава в света всъщност е изоставена крепост от Втората световна война, която представлява две цилиндрични бетонни кули, съединени с желязна платформа. Сийланд обявява независимост от Великобритания през 1967 година. 

 

Историята на Княжеството започва когато британският майор Пади Рой Бейтс изгонва от платформата пиратска радиостанция с намерението да започне излъчване на легална медия. След окупацията военният започва да гради Сийленд като национална държава, като написва национална конституция и определя и други национални символи.

 

Въпреки че не ги признават като държава, семейството на Бейтс започва да управлява платформата. Членовете на фамилията дори си дават кралски звания - принц Рой и принцеса Джоан, които вече са покойници. Те определили и наследник на престола -  сина си, Негово кралско височество принц Майкъл. Именно той сега е държавен глава на Сийланд.

 

Туристите могат да спомогнат за растежа на местната икономика, като си закупят както сувенири от Сийланд от онлайн магазин, така и кралски титли. 

 

За 360 долара може да станете граф или графиня на Сийленд, а лорд или лейди - за 52.