Според него купуването на гласове е балкански синдром, с който трябва сами да се справим

Трябва ли на неграмотните да бъде забранено да гласуват? Такъв въпрос се породи след последните избори, на които стана ясно, че има партии, за които близо половината от избирателите са с основно или по-ниско образование.

 

"Такова ограничение трябва да се наложи. Не може хора, които слабо говорят български и не разбират в каква обстановка се намират да правят избор. Политиката не е магазин, въпреки че някой хора купуват вота именно на такива неуки хора”, коментира в „Здравей, България” бившият депутат Павел Чернев.

 

"Завършеното образование е критерият, че си адекватен в обществената обстановка. Най-правилното е да има завършено поне основно образование. Нека да престанем да оставяме хора, които не знаят къде се намират на географската карта, да определят съдбите на цял народ", коментира още Чернев. 

 

Според него обаче това е обвързано с отново отменената тема за задължителното гласуване. Когато има такова, трябва да бъде свързано с образователния ценз.

 

Марковски: Нужни са по-тежки наказания за купуването на гласове"Хората, които са неграмотни, могат да бъдат лъгани и купени. Те не могат реално да участват в държавния и обществен живот. Конституцията обаче казва – всеобщо равно, пряко и тайно гласуване. Този текст има пряко действие и следователно този спор е само теоретичен, тъй като текстът е категоричен и не може да бъде променян”, заяви от своя страна адвокат Марин Марковски. Той допълни, че не може да не се съобразяваме и с принципите в Европейския съюз.

 

На тези думи Павел Чернев обясни, че е възможна промяна на Конституцията.

 

"Трябва да кажем на ЕС, че няма да се съобразяваме с всички идиотски правила, които ни налагат и да си решим проблема на място. Купуването и продаването на гласове е балкански синдром, а не общоевропейски и трябва да си го решаваме на територия”, допълни бившият депутат.

 

"Разпоредбите в Наказателния кодекс, които предвиждат, че купуването и продаването на гласове е престъпление, трябва да се променят. Този, който купува гласа, трябва да се наказва много по-тежко. В момента при такова огромно количество престъпления няма образувано нито едно наказателно производство”, коментира адвокат Марин Марковски.

 

Според Борис Аргиров от "Евророма" всеки гражданин има право да даде вота си и категорично не се съгласи с идеята да се забрани на неграмотните да гласуват.

 

"Крайно време е всички националистически партии да се съберат в едно, за да могат да влязат в парламента и няма да има тези дебати", заяви Аргиров. Той е на мнение, че не само ромите се продават, но и българите.