Според него трябва да се въведе сложна бюлетина вместо ограничения в гласуването

„Една единствена е възможната разумна дата - 12 октомври, защото до 15 септември разумните хора са на почивка с децата си. Трябва да има 30 дни кампания. Ако аз съм на морето, а кампанията е през август, веднага, когато видя нещо предизборно, ще изключа телевизора”. Това прогнозира математикът проф. Михаил Константинов по повод евентуалната дата за предстоящите парламентарни избори.


По повод ограниченията за гласуване той коментира: „За мен като вътрешно убеждение не може гласът на един неграмотен избирател да е равен на гласа на Нобелов лауреат. Но ние не може да наложим такова ограничение в гласуването. Може да въведем сложна бюлетина, толкова сложна, че човек да се замисли как да я попълни. Това се нарича „естествен образователен ценз”.


„Това, което видяхме вчера в парламента, беше израз на огромния страх на политиците от българския народ”, категоричен бе проф. Константинов.


Според журналиста Велислава Дърева нормалното време за избори също е октомври месец.
„Юли е абсолютно невъзможно. Това беше просто един психологически тест, който БСП хвърли и другите не го издържаха, защото решиха, че ще ходят на Халкидики”, заяви Дърева.


„Ако имаше референдум, щях да гласувам против. От референдумът не би произлязло нищо, защото как ще санкционираш човек, който не отиде да гласува. Как ще накажеш един пенсионер, които взима ниска пенсия. Ще го глобиш ли? Това щеше да предизвика много ярък протестен вот, празни бюлетини и щеше да падне рязко цената на купените гласове”, категорична бе Велислава Дърева.


Тя комнетира и ограниченията, които възникват по повод задължителното гласуване. „Веднага образователен ценз, утре ще има имуществен ценз, накрая ще кажат да се гласува само в големите градове, после ще ограничат правото на жените на глас”, прогнозира Дърева.


В заключение тя заяви: „Няма избори. Има брутална покупко-продажба на хора. За единия вечерен хляб човек отива и гласува”.


Повече по темата гледайте във видеото.