Очаква се липсата на средства да затрудни сериозно работата на лечебните заведения

Здравната система е пред колапс. Лекарският съюз вече прогнозира, че без спешна актуализация на бюджета на Касата, парите на болниците ще свършат още до есента.

 

При очертаващите се предсрочни избори въобще не е ясно дали депутатите ще имат време да направят подобна промяна.

 

Основните опасения на лекарите са, че болниците ще се изправят пред две алтернативи – или да работят с много по-малко средства от необходимото, или част от тях директно да затворят врати.

 

От началото на годината Първа градска болница в София работи с по-малко средства от необходимото. Вече има случаи и на върнати пациенти. 

 

Спешните не ги връщаме, но плановите някой път се налага да ги връщаме и да ги презаписваме”, обясни д-р Цветомир Димитров – изпълнителен директор на Първа градска болница. 

 

А ако проблемите продължат, до месеци в болницата ще се изправят и пред друг проблем – липсата на лекари. 

 

Млади обучени лекари с взети специалности най-вече пътуват за чужбина”, обясни д-р Димитров.

 

Оказва се, че все повече болници се сблъскват с подобни проблеми заради недостига на пари.

 

Дефицитът, който се очертава, ще е 500 милиона. Ако тези 500 милиона лева по някакъв начин не постъпят като актуализация на бюджета, най-вероятно за последните месеци на тази година ще има катастрофа в здравеопазването”, смята д-р Юлиан Йорданов - зам.-председател на Българския лекарски съюз.

 

От браншовия съюз прогнозират, че ако кабинетът падне, служебното правителство няма да може да промени бюджета на Касата. Така здравният фонд нямало да има друг вариант освен да наложи сериозни лимити в парите на болниците. 

 

Ние ще работим 10 дни и другите 20 затваряме. Другият вариант е да затворим болницата за един месец, да спрем приема на болни, няма пари за заплати, всичко отива в неплатен отпуск, а след това няма и да отворят врати повече, защото никой няма да се върне от персонала”, смята д-р Йорданов.

 

От здравното министерство обясняват, че чакат Касата да предложи промяна на бюджета. На свой ред от Фонда твърдят, че чак през следващата седмица Надзорният съвет ще решава дали въобще да поиска от държавата допълнителни пари.