Помощи за пострадалите пристигат от цяла България и чужбина

Продължава издирването на двете деца, които изчезнаха след потопа в кв. „Аспарухово”. Полицията опроверга информацията ни от по-ранните часове на деня, дадена от жители на варненския квартал, че едно от децата е било открито в мазе. В издирвателните дейности и днес се включват както от полицията, така и от „Гражданска защита” и екипи на пожарната.
 
Пред общината в „Аспарухово” се разпределя оборудването за почистването на калта - кофи, гребла и лопати. То се разпределя между хората, които са дошли да помогнат безвъзмездно на пострадалите. Получават се помощи и дарения, сред които минерална вода, храна и битова химия, от цялата стена. 
 
По думите на Илко Раев – председател на БЧК за варненския регион, помощи пристигат и от чужбина, включително Германия, Македония и Румъния.
 
„Не вярвах, че в българите имат такова голямо сърце”, призна Илко Раев. 
 
Той обясни, че хората, които получават събраните помощи, биват записвани в списък. Те представят лична карта и се проверява се дали улицата, на която живеят, отговаря на „Аспарухово”.
 
„Има контрол. Има явно желание да бъдат настроени хората, включително и етнически. Не трябва да се вярва на тези приказки. Трябва да се гледа какво става тук - хората благодарят, защото те имат мокри завивки, гладни са, нямат топли обувки. Доброволците са тук от 3 дни”, подчерта председателят на БЧК.

Още по темата

 
Той допълни, че е изпратил съобщение до съответните институции да бъде изпратена полева кухня в подкрепа на доброволците. 
 
Относно това, което се съдържа в калта и въздуха, Илко Раев коментира, че според него нещата не са добре:
 
Този прах мирише на фекалии. Не знам как стоят нещата – въпросът е към държавните органи.” 
 
За повече подробности гледайте видеото. 
 
Николай Дойнов остава във варненския квартал „Аспарухово”, откъдето ще води централната емисия на Новините на Нова.
 
Репортерите на Нова остават във всички критични точки.