14 съдии гласуваха „против” избирането му на заседанието на ВСС

Висшият съдебен съвет не избра Веселин Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд за втори мандат.

 

Той беше единствен кандидат за поста, а за да бъде избран бе необходимо да получи 13 гласа в своя подкрепа. От 21 гласували обаче, само 4 бяха "за", 12 "против" и петима "въздържали се".

 

По думите му онези, които гласували против избирането му днес, са група около главния прокурор, който според Пенгезов бил ръководен от "Делянчо и Доганчо". "Доганчо заповядва на Делянчо, Делянчо заповядва на главния и това е станало", обясни той.


Веселин Пенгезов със скандални твърденияПри изслушването Пенгезов поиска процедурата да бъде отложена, докато приключи наказателното производство срещу него, но предложението бе отхвърлено от членовете на ВСС.


Припомняме, че Веселин Пенгезов е обвиняем за злоупотреба с евросредства и е временно отстранен от работа, но въпреки това се кандидатира за втори мандат за поста председател на Софийски апелативен съд. Според него досъдебното производство ще бъде приключено в най-кратки срокове. "В края на краищата 4 години се е водело", мотивира се той.

 

На въпроса какво печели Ахмед Доган по този начин, Пенгезов каза: "Те са странни хора, обидчиви, мнителни" и добави, че според него държавата се ръководи от Доган чрез Пеевски.