Данъчните съветват да обменяме пари само при изпълнени определени условия

Екипи на НАП започват проверки на чейндж бюра и финансови къщи заради сигнали от граждани за масови измами при търговията с валута. Наш екип провери как се търгува валутата в морските курорти.

 

Според българското законодателство валутните бюра у нас могат да търгуват с валута като използват курс, който се различава с не повече от 5 процента от фиксинга на Българска народна банка за деня.

 

В понеделник на пръв поглед всички обменни бюра в Бургас и курортите спазват закона. Не така обаче било през почивните дни. В Слънчев бряг днес трудно можем да открием бюро, което продава евро.

 

Дали видели камерата или научили за присъствието ни, други побързаха да сменят цифрите на таблата пред бюрата си.

 

Туристите обаче излизат недоволни. Казват, че курсът е много нисък. Данъчните предупреждават да слагаме подписа си на бордерото за обмен на валута само ако са изпълнени три условия: „Проверете обменния курс,проверете конкретно ли е описана съответната валута и не на последно място каква е общата стойност на сделката”, съветва говорителят ТД НАП-Бургас Христо Узунов.

 

Некоректните обменни бюра, освен за платят глоба, може и да загубят лиценза си. От Националната агенция з а приходите уверяват, че започват изненадващи проверки по чейндж бюрата не само по морските курорти, но и във вътрешността на страната.

 

Репортер: Цеца Алексова