Констатирано е, че нерядко шефовете не осигуряват удобства на работниците

Главна инспекция по труда проверява предприятията в шивашката индустрия за ергономични условия на труд, съобщиха от инспекцията.


Направени са 403 проверки в 393 предприятия от икономическа дейност „Производство на облекло”. Броят на заетите в проверените предприятия е 17 699.


Констатирано е, че нерядко работодателите в производството на облекло не осигуряват и елементарни удобства на работниците като подходящи столове. Работните повърхности пък са малки и пречат на свободата на движенията при извършване на отделните дейности, допълват от ГИТ.


Материалите и инструментите трябва да бъдат в ръчния обсег на работещите и те да ги достигат без да се налага прекомерно разтягане, повдигане на пръсти или полагане на друго усилие за това. Могат да се осигурят специални приспособления за педалите на машините, които да създадат опора както за работещия крак, така и за свободния. Подреждането на работното помещение трябва да не създава препятствия за движение в него, се посочва още в съобщението.


Досега са установени 2485 нарушения, от които 1575 са свързани с изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.


66 от актовете са съставени основно за нарушения по трудовите правоотношения като най-често те са за работа без писмен договор, забавени възнаграждения, нерегламентирано полагане на извънреден труд и други.