Свещениците от храма призоваха да не се злоупотребява с определението "чудо" без да има доказателства

Течност, за която се подозира, че е миро, потече от икона в катедралния храм „Света Богородица“. Иконата на Исус Христос Вседържител в пазарджишкия храм  е на 140 години. На малка Богородица в понеделник за първи път миряни забелязват, че от ръката на божия син нещо се стича.

 

Наш екип провери на място дали чудото е реално, но от храма отказали да бъде снимана иконата. Все пак репортерът ни Румен Бахов уверява, че лично не е видял течност по нея. Един от свещениците в храма обяснил, че ако отнякъде потече миро, то трябва да се разнася и благоухание от него, което не се усеща.

 

Според дядо Николай иконата е химическа реакция, а не чудоОчаква се пловдивският митрополит Николай да излезе с официално становище по случая. По думите на свещениците прекомерното и прибързано използване на понятието „чудо” е нещо, с което се злоупотребява, защото може да предизвика у вярващите изкушение и съблазън. Определението на дадени явления като чудни без те да са подложени на щателна проверка по установения църковно-каноничен ред е в състояние вместо да укрепи – да разколебае вярата и да нанесе щети на авторитета на православната църква.

 

Авторитетна комисия, назначена от пловдивския митрополит в момента извършва анализ на благоуханната течност за която всички говорят, но все още никой не е видял. Според някои появата на миро върху иконата е предвестник на войни, а според други – че Бог ще пази хората от града и ще им дари изцеление. Жителите на Пазарджик са разделени на два лагера и все още не знаят на какво да вярват.

 

Репортер: Румен Бахов