На 26 септември и 1 октомври около 650 киносалона ще прожектират филма в оригиналния му формат

Феновете на филма „Отнесени от вихъра”, който е отличен с 10 награди „Оскар”, тази година ще честват 75-годишнината от излизането му на екран, съобщи Франс прес. Предвидени са специални прожекции в САЩ.


На 26 септември и 1 октомври около 650 киносалона в страната ще прожектират филма в оригиналния му формат. Филмът с времетраене 224 минути, адаптиран по едноименния роман от Маргарет Мичъл, за пръв път е прожектиран в Атланта, Джорджия, на 15 декември 1939 г.

 

Историята за Скарлет О'Хара на фона на Гражданската война в САЩ донесе и първата награда „Оскар”, присъдена на афроамериканка - Хати Макданиъл.


В центъра „Хари Рансъм” в Тексаския университет в Остин, в който се съхраняват архивите на продуцента от „Метро Голдуин Майър” Дейвид Селзник, е организирана изложба, посветена на филма. Представени са съшитата от парчета от завеса зелена рокля на Скарлет О'Хара и червената рокля, която тя носи на рождения ден на Мелани. Показана е също част от сценария с прочутата финална реплика на Рет Бътлър, който се обръща към Скарлет с думите: „Честно казано, мила моя, изобщо не ми пука!”.


Изложбата, която ще продължи до 4 януари следващата година, разкрива също, че Талула Банкхед, Полет Годар, Сюзън Хейуърд, Лана Търнър, Джийн Артър са сред едновремешните знаменитости, участвали в прослушвания за ролята, която в края на краищата е поверена на Вивиан Лий.


В края на следващата седмица Кадис в Охайо - родният град на Кларк Гейбъл, чийто дом е превърнат в музей, и съседният град Ню Филаделфия също ще честват годишнината с прожекции на филма и търгове със свързани с него вещи.