Георги Рогачев е в кома, в много тежко състояние

Напрежение в карловското село Розино заради пребит бизнесмен. Рокери от цялата страна излязоха на протестно шествие срещу акта на насилие. През целия ден в селото имаше засилено полицейско присъствие.

 


Час преди обявеното мотошествие в Розино, полицейски патрули и жандармерия влязоха в селото и се разположиха по всяка от улиците към местния площад. В 12:30 часа рокерите форсираха двигатели при входната табела и обиколиха центъра с надути клаксони. 

 

 
Случаят, предизвикал мотошествието, е от 14 септември. Тогава зарадии неплатена сметка за гориво пламва искра между братята, собственици на газстанцията край селото и стопанин на стадо овце зад  нея.


Единият брат го удря, другият вади автомат и стреля във въздуха. По-късно група от махалата, в която живее длъжникът се връща, въоръжена с колове и лопати. В мелето бизнесменът Георги Рогачев получава тежка черепно-мозъчна травма и до сега е в кома, с опасност за живота.


„Не мога да си обясня тази агресия, такава жестокост. Това е зверщина просто. Протестът е мирен, аз не искам размирици. Не искам етнически настроения. Баща ми от години живее тук, помагал е на ромите, давал им е работа”, разказва Мариана Коастадинова – дъщеря на пребития мъж.


Въпреки многобройните ни опити да разговоряме с хората от махалата, те се скриха от камерата ни. Рокерите настояха държавните институции да си свършат работата по случая.


„Крайно време е, както подкрепихме Катуница и помогнахме на хората, да подкрепим семейството и тук. Никой по време на избори не го интересува, че умира човек. Крайно време е в държавата да се разбере, че трябва да става всичко по законов път. Не може човек да се убива като куче”, казва Стоян Голевски от мото-клуб „Траки”.


От снощи кметът на Розино не е в селото. По телефона за Нова телевизия каза, че за него случаят е криминален и досега не е имало напрежение между различните общности в селото.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Костова