Това дава зелена светлина за разполагането на чуждестранни сили в турски военни бази

Парламентът на Турция одобри предложението на правителството за разполагане на турски военни в Ирак и Сирия, както и разполагането на чуждестранни войски на турска територия. Предложението, съгласно Член 92 от турската конституция, получи 298 гласа "За" и 98 "Против", информира в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС. 

 

Депутатите от Партията на справедливостта и развитието подкрепиха военните операции, а от Народнорепубликанската партия гласуваха срещу тях.

 

Решението дава зелена светлина за използването на турски войски, на разполагането на чуждестранни сили в турски военни бази, както и на преминаването през турска територия при операции срещу джихадистката групировка "Ислямска държава"(ИД). Мандатът влиза в сила от утре и ще продължи една година. Правителството обедини двете предложения за действия в Сирия и в Ирак в едно с довода, че опасните терористични организации използват територията и на двете страни.

 

"Заплахата срещу Турция придоби ново измерение. Наш дълг е да предприемем мерки срещу тази заплаха и да защитим нашите граждани в рамките на международното право", каза министърът на отбраната Исмет Йълмаз пред парламента.

 

Няколко часа преди гласуването на предложението той подчерта, че разрешението за военни операции не означава, че Турция ще предприеме незабавни действия. Трите приоритета, които страната определи, са: установяването на безопасна зона в Сирия с цел предоставяне на хуманитарна помощ на сирийците, определяне на зона, забранена за полети за защитата на тези зони и обучение и предоставяне на логистика на Свободната сирийска армия в Турция.

 

Все още не е взето решение в какви мерки ще се изразяват нейните действия в рамките на международната коалиция срещу ИД, но страната ясно заяви, че тези мерки ще бъдат провеждани с участието на силите на коалицията и със сигурност ще бъдат насочени срещу сирийското правителство.

 

"Основният източник на ИД е сирийският режим", каза още Йълмаз, като добави, че Дамаск засилил натиска си срещу дисидентите в страната, като извършвал кланета срещу гражданите си по различни начини. "Събитията в Ирак доказаха, че има нужда от цялостна стратегия в отговор на регионалните сблъсъци и хуманитарната трагедия. Регионът ще бъде повлечен в по-голям конфликт, ако международната общност не предприеме решителни мерки", допълни министърът на отбраната.