55% от стопаните не осъзнават, че съвместният живот с куче стресира писаните

За собствениците на котки едва ли има нещо по-успокояващо от това да слушат мъркането на сгушената в ръцете или скута им писана. И въпреки че по този начин пухкавите питомки осигуряват комфорт на стопаните си, на самите тях галенето не носи същото удоволствие, дори напротив, може да ги стресира, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли мейл" и БТА.


Проучване на "Cat Protection" - водещото дружество за защита на котките във Великобритания, разкрива, че над половината от стопаните не знаят как да се справят със стресирани писани и погрешно смятат, че решението на проблема е да ги галят.


От "Cat Protection" са установили, че 55% от стопаните не осъзнават, че съвместният живот с друга котка или куче стресира писаните. Над 50% от собствениците не разпознават, че честото мокрене или цапане в къщата е признак за стрес у котките.


Само една четвърт от стопаните са наясно, че когато котката постоянно се почиства на едно и също място, това е индикация, че нещо я тревожи. Половината от стопаните не осъзнават, че появата на непознати котки в къщата също влияе негативно.